4 rodzaje toksycznych naczyń kuchennych

4 rodzaje toksycznych naczyń kuchennych, których należy unikać i 4 bezpieczne alternatywy. Bo z gotowaniem nie ma co ryzykować. Zobaczcie jakiego typu powłoki są toksyczne, a które są zupełnie dla nas bezpieczne.

Jakie naczynia wybrać do domu czy na kemping. Gdy płyniemy naszym kanu na kilkudniową wyprawę, z jakiego materiału wybrać naczynia do gotowania.

Toksyczne naczynia, których powinieneś unikać

Wszyscy wiemy, jak ważne jest zdrowe odżywianie, ale nie każdy wie, że naczynia, których używasz do przygotowania potraw są równie ważne jak samo jedzenie. Nawet najzdrowsza dieta może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi, jeśli Twoje garnki i patelnie są toksyczne. Dowiedz się, których naczyń powinieneś unikać ze względu na swoje zdrowie i zdrowie swojej rodziny.

Naczynia teflonowe

Nieprzywierające właściwości naczyń teflonowych uzyskuje się dzięki powłoce z PTFE. Jest to plastikowy polimer, który po podgrzaniu powyżej 572°F zaczyna uwalniać toksyny. Te toksyczne opary prowadzą do objawów grypopodobnych zwanych gorączką oparów polimerowych, nieformalnie znanych jako grypa teflonowa.

Inny związek chemiczny znajdujący się w teflonowych naczyniach jest szczególnie niebezpieczny, ponieważ ma tendencję do pozostawania w organizmie (jak również w środowisku) przez długi czas. Spróbuj zamiast tego żeliwne naczynia kuchenne. Są one nawet dostępne w odmianach nieprzywierających.

Naczynia aluminiowe

Chociaż aluminiowe naczynia są zazwyczaj pokryte powłoką, powłoka jest podatna na odpryskiwanie, pozwalając toksycznemu metalowi dostać się do jedzenia. Jeśli chodzi o folię aluminiową, używanie jej podczas gotowania jest jeszcze bardziej niebezpieczne. W rzeczywistości istnieje ustalona bezpieczna ilość aluminium, którą ludzkie ciało może przyjmować codziennie, a jest to 20 mg na funt masy ciała dziennie.

Kiedy zawijasz jedzenie w folię aluminiową i gotujesz je w ten sposób, ilość tej substancji, która przedostaje się do jedzenia, znacznie przekracza dopuszczalny poziom. Rozważ użycie szklanych naczyń do gotowania.

Naczynia miedziane

Jeśli po zjedzeniu ryby w soku cytrynowym lub ugotowaniu pomidorów w niepowlekanym miedzianym garnku wystąpią u Ciebie bardzo nieprzyjemne objawy (m.in. wymioty krwią, światłowstręt, zażółcenie skóry, zaburzenia żołądkowo-jelitowe), natychmiast zadzwoń po pogotowie. Zamiast tego wypróbuj tę bezpieczną alternatywę: stal nierdzewną.

Upewnij się tylko, że kupujesz stal nierdzewną przeznaczoną do kontaktu z żywnością, ponieważ jest to jedyny rodzaj stali, który nie zawiera niklu ani chromu.

Naczynia z powłoką ceramiczną

Miękka powłoka ceramiczna nie jest wystarczająco trwała i zaczyna odpryskiwać po kilku miesiącach codziennego użytkowania. Kiedy to nastąpi, ołów i kadm, które czasami znajdują się w powłoce, trafią do Twojego jedzenia, a tym samym do Twojego organizmu.

Zatrucie ołowiem jest jednym z najniebezpieczniejszych rodzajów zatrucia metalami i może powodować bóle brzucha, głowy, bezpłodność i inne komplikacje zdrowotne. Zamiast tego wypróbuj tę bezpieczną alternatywę: 100% ceramiczne naczynia kuchenne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *